רעש הינו מטרד סביבתי אלים ופוגע בבריאות הפרט, בפועל מיעוטו של
הציבור מודע לזכויותיו ולכך שניתן להתמודד כנגד גורם המטרד,
כך למשל מטרד הרעש יכול להיות גם בשעות היום, לא רק
בלילה ולא רק בין 14:00 ל- 16:00 כפי שהציבור משער. 
 
מפלסי רעש בעוצמה של 70 דציבל הנמשכים מעבר
ל- 15 דקות בשעות היום מהווים "רעש בלתי
סביר". רעש הינו אלימות...
 
                     
 
 
    דף הבית
    פרופיל בעלי המשרד
    מדידות רעש
    מטרדי רעש סביבתי
    רעש מזגנים - תקנות, התקנה
    ייעוץ ו- יועץ אקוסטי באינטרנט
    הצללה ממבנים ו- רוחות
    אקוסטיקה - רעש בבתי מלון
    רעש מבריכת שחיה
    צור קשר
    שאלות ב- אקוסטיקה וב- סביבה
    פורום אקוסטיקה ו- פתרון אקוסטי

באתרי הפורמים השונים או בפניות אלי בנושאים אקוסטיים שונים, עולים נושאים שונים בתחום, מאחר והבורות "חוגגת" וקיימת חוסר הבנה בנושא, החלטתי להעלות חלק מהטעויות הרווחות בנושא, כולל שאלות והחלטות ביזאריות והזויות בנושא האקוסטיקה. אשתדל להביא בקצרה מקרים שונים בנושא.

אולפן הקלטות:
בפניה נשאלתי האם לאחר שבנה את האולפן הכולל חומרי בליעה שונים (ללא פירוט) כולל תקרה אקוסטית (ללא פירוט מקדמי הבליעה) מבקש לדעת אם בביצוע לא תתרחש תופעת הדהוד אקוסטי בחלל האולפן, לכאורה שאלה טריוויאלית, אך האם ניתן להשיבה עליה, לא ולא, מאחר ועל מנת להשיב על כך, קיימות שתי אופציות:

1 – לבצע מדידות הדהוד

2 – לחשב את רמת ההדהוד

על מנת לבצע מדידות הדהוד, הדבר מחייב הצבת מכשור, גרימת מפלס רעש רגעי גבוה, למשל פיצוץ בלון, ולבדוק בכמה זמן קיימת דעיכה של 60 דציבל מרגע הפיצוץ, משך זמן הדעיכה משקף את רמת ההדהוד שתהיה בחלל זה.

על מנת לחשב את רמת ההדהוד הדבר מחייב קבלת תשריט הכולל מידות מדוייקות של החלל, החומרים בהם מצופים התקרה האקוסטית, דהיינו מקדמי הבליעה, שטח התאורה בתקרה, שטח הקירות והרצפה ועוד, רק לאחר מכן ניתן לחשב את רמת ההדהוד. לאחר שציינתי זאת בפני הפונה, תגובתו היתה "מה גם אתה מלחיץ לקוחות פוטנציאלים"..., בתשובה לתגובתו ציינתי כי אני חייב לומר את האמת וכל האמת, גם אם אינה מוצאת חן בעיניו...

 

משאבת מים:
מקרה נוסף פנתה אלי גב. אשר על הגג שלה משאבת מים, ושואלת כיצב למנוע את הרעש מהמשאבה, כן הגב. מבקשת איזשהו פתרון כגון חומה או בנייה של מחסום כלשהו שימנע את רעש המשאבה.

אכן נראה כי הפתרון פשוט לכל בר דעת, אך מנסיון וכן מתכנון למניעת רעשי משאבות מים, הבעיה הנפוצה היא יצירת תדירויות נמוכות והנובעות עקב רעידות/וויברציות, דבר המחייב טיפול השונה מהותית לפתרון שהחליטה, כל נסיון להניא אותה מהחלטתה לא מקובל עליה. כמובן שהגב. מחפשת את הפתרון המתאים לה...כגון: הצבת לוח, חומה אקוסטית כפי שכל מי שאינו מבין בתחום חושב (קצת מזכיר את החולה המבקש אנטיביוטיקה מהרופא, גם אם לא זקוק לכך...).

 

רעש ממדחס:
מקרה נוסף פנה אלי בעל מתקן רועש שהציב במרפסת, טענתו כי העיריה דורשת ממנו למנוע רעש מהמתקן – מדחס אויר, מדחס אויר זה מייצר רעש בתדירות נמוכה וכן מייצר רעידות/וויברציות לדיירים שבבניין, טענתו היא שעד היום הדבר לא הפריע לשכנים, ולאחרונה הגיע "שכן רע" שהתלונן על הרעש שנגרם לו, הוא רק שכח שהוא זה הגורם לרעש לשכנים, ורעש היא אלימות לכל דבר.

אמנם שעד היום לא הפריע לשכנים, אך גם למדחס יש תוחלת חיים, ולעיתים עם הזמן חלקים שונים במדחס מתבלים ויש לטפל בהם, ו/או להציבם כך שלא יטרידו את השכנים. כמובן שגם הוא כפי שחלק נכבד מהפונים כבר יודעים מהו הפתרון, החליט על כך, לאחר שהסברתי לו את מצבו החוקי, והרעיון לפתרון שלו שלאו דווקא ישים, החליט שהוא מחפש את הפתרון שהוא החליט, מאחר וזהו הפתרון שקרא באחד הפורומים באינטרנט...     

 

בידוד בין צימרים:
באחד הפורומים נשאלה שאלה לגבי בידוד רעש בין חללי צימרים, מתברר כי הקבלן בנה קיר מבלוק איטונג (אין פרטים עליו) בין שני החללים בגובה התקרה כ- 2.5 מ', התקרה מלוחות גבס (ללא צמר סלעים/זכוכית) ומעל התקרה קיים גג רעפים, דהיינו עולה בצורה משולשת משני הצדדים של קירות הצימרים.

המענה שהשיב מאחד "המומחים לאקוסטיקה" הקבועים בפורום זה כי על הקבלן לבנות קיר גבס עד התקרה, "מומחה אחר" הציע רעיון של הקצפה על הרעפים מבפנים.

לסיכום "המומחים" לעיל כלל לא מבינים כי רמת הבידוד של בלוק איטונג לא מספק רמת בידוד אקוסטית גבוה, במיוחד כאשר הדברים אמורים בצימרים, בהם נדרשת רמת בידוד אקוסטית גבוה אף יותר מבידוד בין דירתי. בנוסף הקול עוקף את הבניה של לוחות הגבס גם אם יגיע לתקרה, וחומר מקציף אינו מהווה בידוד אקוסטי, אך הפתרונים הינם בידי "המומחים" הללו.

 
רעש מכביש:

אחד הפונים בפורום שואל ואף מציע פתרון לרעש שהינו סובל מכביש באמצעות "חומה אקוסטית", הוא מבקש שואל בפורום מהו הגובה המתאים לחומה?, מהם החומרים המתאימים לבניית ה- "חומה האקוסטית"?, השואל מסתפק בשתי השאלות הללו, רק מה, לא הוא ולא המשיבים בפורום מסוגלים להשיב לו תשובות ענייניות ומקצועיות, מאידך התשובות שקיבל היו כדלקמן: מספיק חומה אקוסטית בגובה בין 3.0 ל- 3.5 מ', או ניתן לנטוע צמחיה וכיו"ב.
כל התשבות לעיל כלל אינן נכונות, אינן רלוונטיות, מאחר והקמת "חומה אקוסטית" לעיתים כלל לא רלוונטית גם אם תהיה בגובה אבסורדי של 10.0 מ', כן צמחיה כלשהי לא מסוגלת למנוע מעבר רעש דרכה.
פתרונות לרעש מכביש צריכים להתחשב במפלסי הרעש הקיימים, בטופוגרפיה, בהיתר בניה להקמת חומה אקוסטית, בגובה הבנין ביחס לכביש, כולל אם המבנה דו קומתי (במקרים של צמודי קרקע), לעיתים הפתרון לא כלכלי, כך שהפתרון היחיד הינו במיגון הפתחים הפונים לכביש - חלונות, דלתות וכד'.  

 

רעש מצינור ביוב:
באותו פורום (כפי שצויין לעיל) העוסק בנושא האקוסטיקה, אך המשיבים כלל אינם מבינים את הנושא, משיבים "כרגיל" בתחום שאינו בר הבנה לגביהם.

השואל מתלונן על כך ש: "עקב שיפוץ נוצר מצב בו צינור הביוב נמצא בתקרת גבס מעל פינת אוכל, כך שבכל פעם שמשהו מהשכנים משתמש בשירותים אנחנו מיודעים ברעש, איך ניתן לנטרל את הרעש?", המענה שקיבל היה כדלקמן: "עוטפים את הצינור בחומרי בידוד אקוסטים כגון יריעה אקוסטית, צמר זכוכית וכו למשל יריעה אקוסטית של חברת ... ניתן להגיע להשתקה מושלמת בהשקעה המתאימה של עבודה וחומרים".

אכן "תשובה לעניין", אך ללא תכלית, מאחר ובמקרים שכאלה חייבים להתרשם מהרעש ובמקרים ספציפיים אף בביצוע מדידות, דהיינו אבחון תדירויות (בהרץ ולא במס' המקרים), מאחר ולעיתים קרובות מתברר כי השיפוץ הוא שגרם לבעיית הרעש, למשל כתוצאה משינוי מסלול הצינור.
ההצעה לעיל הכוללת פתיחת קיר – (הריסתו ובנייתו מחדש) על מנת לעטוף את צינור הביוב בחומר מבודד (בשוק קיים מגוון של חומרים כאלה, אך אלה לא מצויינים, כולל ההפניה לחומר של חברה מסויימת, מאחר וגם לחברה הזו קיים מגוון חומרים) לא יועילו, מסקנה שלפתרון באמצעות האינטרנט עלול להוביל להוצאות לא קטנות ובסופו של דבר לעוגמת נפש, מאחר והבעיה נמשכת.

במקרה אחר שואל מאן דהו על רעש מצינור ביוב - דלוחין העובר בקיר, ובבדיקה שביצע בניקוז הצינור של ה- "פעמון" בדירתו, התברר לו כי עוברים נוזלים דרך "הפעמון" המנקז גם את דירתו - המקלחת. ההצעה שקיבל כיצד לפתור את הבעיה האקוסטית היתה "פנה אל אינסטלטור שיבדוק למציאת הפתרון"..., ממש אינסטלטור "המומחה באקוסטיקה"...

 
עלי לציין כי בארץ קיים מגוון של צנרת ביוב ו- גשמות (המיועדים לניקוז מי גשמים), לצערי רובם של צינורות אלה בעלי רמות בידוד אקוסטיות נמוכות ביותר, מאידך ניתן למצוא בארץ צנרת בעלת רמות הנחתה אקוסטיות גבוהות משמעותית בהשואה לצנרות האחרות, שהינה צנרת  GEBERIT, אמנם צנרת זו יקרה יותר בהשואה לצנרת הנפוצה בארץ, אך הפרשי הרעש של צנרת GEBERIT עולים לאין שיעור ברמת הבידוד האקוסטית בהשואה לכל צנרת אחרת בה נפגשתי.
יתר על כן, לא כל אדם יכול לבצע התקנת צנרת זו, אלא, אם כן עבר הכשרה מתאימה לביצוע ההתקנה, אי לכך בעת הזמנתכם לביצוע התקנת צנרת GEBERIT, יש לברר ולבקש הסמכה של המתקין לצנרת זו.

רעש מזגן: וויברציות - רעידות
בפורום המהולל לעיל הועלתה שאלה לגבי פתרון של רעש וויברציות – רעידות מהמזגן של השכן. התקבלו שתי תשובות "ענייניות", האחת היתה "להניח פלטות מתחת למזגן", בכך "יימנע רעש מהמזגן", והתשובה השניה היתה להציב "בולמי זעזועים על החיבורי של המזגן אל הקיר".

אכן תשובות "מאלפות", רק מה, האם הנפגע מהרעש יכול לבצע את "העצות" שקיבל?, בודאי שלא, מאחר ורוב רובם של מקרים מסוג זה, הם כבר לאחר שקיים עימות בין השכנים הללו, כן בעלי המזגן מודעים ל- וויברציות הללו, ע"י תלונתו של השכן, וכן אף הם מודעים חשים בכך, אך מי שגורם לבעיה לא "מזיז לו".

התשובות שנמסרו בפורום האינטרנט לעיל, ממחישות את בורות וחוסר ההבנה של "המומחים" הללו, הרי אין ביכולתו של הנפגע מהמטרד לבצע טיפול כלשהו במזגן של השכן, ומי מוכן לקבל יעוץ אקוסטי משכן שאינו מבין באקוסטיקה?, השכן יפנה את בעל המזגן לפורום?..., והשכן ייתיחס למאן דהו למענה שהתקבל בפורום?.

יתר על כן התשובות לעיל ממש הזויות, מאחר והצבת פלטות מתחת למזגן (לא ציין איזה פלטות) כלל אינה יעילה, השני מציע לפרק את המערכת, להציב בולמי זעזועים בין תושבת המזגן לבין הקיר, מאיזה סוג ודגם של תושבת הוא מציע?, האם הוא יודע איזה גודל ומשקל המזגן של השכן?, האם זה יעיל?, לא ולא, אך עצות למכביר "המומחה" הזה יודע להפיק, דהיינו הטעיה ללא פתרון הבעיה.


בפורום אקוסטי אחר אשר המנהל שהינו אדריכל מפנה את הפונים ל- "פורום "מקצועי" זה, המשיבים הם "מקצוענים", אך לא באקוסטיקה...

השאלה שנשאלה היתה כדלקמן: "יש לי רעש בחדר השינה ממזגן של השכן. הרעש הוא בקירות. רעש כמעין זמזום אין סופי. אבקש עצתכם כיצד אפשר לבלום רעש שכזה בחדר השינה".

"המומחה" (כך מופיע באתר) הראשון שענה על השאלה (מקצועו - קבלן שיפוצים) לעיל ענה: "אולי חיזוק המדחס ע"י רצועות יכול להפחית את הרעש... אין הרבה מה לעשות מסיבת מיקום מדחס המזגן, אולי חיזוק המדחס ע"י רצועות יכול להפחית  במידת מה פעולת מדחס ישן"...

"המומחה" (כך מופיע באתר) השני שענה על השאלה (מקצועו - קבלן שיפוצים) לעיל ענה: "יש להניח גומיות סיליקון על המגעים"...

אשר לתשובות של "המומחים" בפורום של האדריכל, אכן יש במה ל- "התהדר", יש בפורום אנשי מקצוע בתחום השיפוצים, אך לא באקוסטיקה..., כל התשובות של קבלני השיפוצים הזויות בלשון המעטה, מה גם לראשון אין תשובה וכנראה מעולם לא טיפל בבעיה אקוסטית של מזגנים, כאשר השני "עולה, עליו במענה על "סליקון על מגעים"???..., על אילו מגעים?, ממש לא ברור, אך לגבי מנהל הפורום אלה "המקצוענים באקוסטיקה" המשיבים בתחום לא להם בפורום "המקצועי בתחום האקוסטי" שלו...         

כל בר דעת יודע שגם הרכב שלו זקוק מעת לעת בקבלת טיפול ברכב, כך גם המזגן דורש טיפול תחזוקתי, אך זאת לאחר תקופה די ממושכת, כגון: החלפת תושבות המדחס והמפוח, מאחר והן מתייבשות, וכן תושבות המזגן עליהן מונח, כל האמצעים הללו מטרתן למנוע את הוויברציות - הרעידות שסובלים אותם מתלוננים.

רעש מזגנים:
באחד הימים פנה אלי מנהל תחזוקה של בניין משרדים ומציין כי בבניין המשרדים שלו "קיימת תקרה אקוסטית לפירוק, ובאחד החדרים יש מנועי מזגנים שהרעש שלהם נקלט במשרדים", וכאן באה הפואנטה " מה ניתן לשים בין התקרה האקוסטית לבין מנועי המזגנים כדי לפתור את הבעיה?", אכן מנהל תחזוקה ענייני, יש לו בעיית רעש וכל מה שצריך, זה שאציין מהו החומר הנדרש להניח בין התקרה האקוסטית לבין מנועי המזגנים..., אכן מנהל התחזוקה "מצא את הפתרון" לבעיית הרעש, הוא רק לא מבין שזהו אינו הפתרון כלל, ייתכן ויש להעתיק את המאייד (ולא את המעבה), או יש להחליפו עקב בעיית תדר נמוך וכיו"ב. יתר על כן, טרם ברור מהו מפלס הרעש של המאייד, ומהו המפלס הנדרש, בהתאם לכך יש להתאים את החומר הספציפי והמתאים ביותר לכך, אך מנהל האחזקה מעוניין שבאמצעות "שלט רחוק" - האינטרנט, אציע לו את הפתרון. 


רעש בחדר שינה:
השבוע פנתה אלי סטודנטית לשנה שלישית ומציינת כי בביתה, בה חדר השינה בקומה השניה, בהתאם לכך מציינת כי "שכל פעם שמישהו מתעורר ומדבר בסלון, פותח טלוויזיה (אפילו אם הווליום נמוך מאוד) או מכין קפה או ארוחת בוקר אני שומעת הד בתוך החדר שלי ומתעוררת". בנוסף מציינת "אני לא מאוד רגישה לרעשים ואם יש מעט רעש אני לא מתעוררת כך שרק להוריד את רמת ההד בחדר יעזור מאוד. שילמנו כסף רב ושמנו דלת אטומה מה שמעט עזר אבל ככל הנראה רוב הרעש עובר דרך הקירות, זה נשמע כאלו הקירות עשויים קרטון וכל הרעש עובר דרכם".

במענה לפונה לאור הבלבול וחוסר ההבנה שלה בנושא, הדבר מחייב ביקור במקום ובהתאם לכך להציע פתרון אקוסטי.

במענה להצעה שנשלחה אליה, הסטודנטית מקשה ומסתבכת בשאלות לא לעניין כגון: "לתכנון אקוסטי אתה מתכוון כולל העבודה עצמה?, קראתי באתר עוד לפני ששלחתי לך מייל, הרעש הוא פנימי בלבד מקיר אחד בחדר הפונה אל תוך הבית, כלפי חוץ אין איטום אבל גם אין הד ולכן המצב לא מפריע לי. הבית ממוקם בשכונה חיצונית ב...., החדר פונה כלפי הגינה ורק קיר אחד ממנו פונה כלפי הבית. מה ניתן לעשות מכאן? איך ניתן להגיע לתכנון ומחיר מעט יותר ספציפי?". לאור התגובה לעיל הסברתי לה כי אינה זקוקה ליעוץ אקוסטי, מאחר והיא כבר אבחנה את הבעיה... כתגובה משיבה הסטודנטית "אהה? אני צריכה שלא יהיה לי הד בחדר כדי שאוכל לישון, זה לא מה שאתה אמור לדעת לתת בו עצה?" (היא כנראה שומעת את הנחירות שלה בעת השינה?).

החזרתי אותה למענה שקיבלה ממני, דהיינו שאיננה זקוקה ליעוץ אקוסטי, מאחר והיא החליטה שהבעיה היא בהד שקיים בחדרה כתוצאה מהרעש שקיים בסלון הבית, או שומעת את נחירותיה בזמן השינה?, משהו לא ברור לי.

תגובתה של הסטודנטית אף לא ראויה לציון עקב ניבול פה מצידה, כך שהיא החליטה כי הבעיה האקוסטית שהיא סובלת ממנה הינו "ההד בחדר השינה", דבר לחלוטין שאינו נכון, אך על מנת להציע פתרון אקוסטי לאור ההסברים שלה, חוסר המידע וכיו"ב, כך שרק ביקור באתר ניתן לבדוק את מקור הבעיה ולהציע פתרון אקוסטי נכון.   

 
בידוד אקוסטי ל- דלת:
בפורומים שונים שואלים לגבי בידוד אקוסטי לדלת, לעיתים זו דלת כניסה, לעיתים זו דלת במסדרון הדירה וכן דלת זזה של חדר שרותים. התשובות שנמסרו כללו: הוספת לוחות גבס, הדבקת צמר סלעים, הדבקת חומרים שונים ואחרי על הדלתות הקיימות, ממש בליל של רעיונות לא מוצלחים, והשואל רק יוצא מבולבל ללא פתרון מעשי ונכון.
כל תוספת שתהיה על הדלת כגון: לוחות גבס וכיו"ב המוסיפים משקל, יגרמו לכך, שהדלת תקרוס תוך מס' ימים, כן הדברים נכונים גם לכל חומר כבד שמוסיפים על הדלתות, אך "המומחים" הללו מציעים מכל הבא ליד.
גם אם יוחלפו הצירים בדלתות והמסוגלות לשאת את המשקל החדש והכבד, עדיין לא נפתרה הבעיה, מאחר והתוספות הללו לא משתלבות במשקופי הדלתות, כך שלמעשה אין אטימה בקונטור הדלתות, תופעה המאופיינת לחלונות כפי שציינתי במקרים אחרים, בהם יש חשיבות גם לאטימה של המסגרת אל הקירות, כך גם על הדלת להיות אטומה במשקוף.
בנוסף רוב הדלתות בשוק וכל אלה המתהדרות כטובות ביותר בשוק, אינן דלתות אקוסטיות, וכפי שציינתי לעיל, יש צורך באטימה לא רק למשקוף, אלה גם לרצפה, מאחר והקול "יודע" גם לעבור דרך הרווח הקיים בין הרצפה לבין הדלת, אי לכך הפתרון הינו "סף נעילה" בודדות הן החברות המציעות דלתות אקוסטיות הכוללות "סף נעילה", כן "המומחים" בפורומים השונים כלל לא מודעים לבעיה זו, אך מציעים את הצעותיהם ללא כל ידע אקוסטי.
השואלת אשר לה בעיה של דלת הזזה בשרותים ושאלה כיצד לבודד אקוסטית את הדלת, קיבלה את אותן תשובות לגבי כל דלת רגילה אחרת כגון: הוספת לוחות גבס וכיו"ב, אך אטימה אקוסטית כלל לא תהיה לה, מאחר ודלת הזזה קיימת לא ניתנת לבידוד אקוסטי, אלא, החלפתה או בדלת צירית, ובמקרים בהם לא ניתן להציב דלת צירית, יש להתקין דלת מסוג "הרם הזז".
   
בידוד אקוסטי ל- חלון:
אחת הפונות לגבי בידוד אקוסטי את השאלה הבאה "התקנתי חלון טריפלקס 4+4 עובי PVC לא ידוע. הבידוד האקוסטי השתפר אך לא מספיק. האם תוספת של PVC בהדבקה ע"ע הזכוכית יישפר את הבידוד האקוסטי". השואלת כבר "מצאה/החליטה" על רעיון לפתרון, חוסר ההבנה שלה רק מצביע על הבורות הקיימת בנושא האקוסטי, ומגדיל להשיב לה הדיוט, החושב שהוא מבין באקוסטיקה והתשובה שקיבלה היתה כדלקמן "עובי השכבות, היה אמור להיות שונה (4+5) ולא מה שקיבלת.אין מצב להדביק מבחוץ. אגב, זה PVB ולא PVC". 
כל הצעה שתינתן, כפי שניתנה לעיל, אינה רלוונטית, מאחר ויש לאבחן את רמת הבידוד של החלון לרעש עליו מלינים, וכן את התדירות, מאחר ולכל תדירות קיימת רמת בידוד אקוסטית שונה של עובי זכוכית, אך ההדיוט המציע את הפתרון ההזוי שלו, לא יודע ולא מבין זאת, מה גם השואלת ציינה כי התקינה חלון הכולל זכוכית (טריפלקס) של 4+4. אך הוא מפגין בתשובתו את בורותו, ומנהלי הפורום הזה אף הם לא מבינים באקוסטיקה, מאפשרים לו להטעות את השואלים בפורום...  
התשובה במקרה זה צריכה להיות הן בחלון עצמו - זכוכית מתאימה (טריפלקס או בידודית) + מסגרת, וכן אופן שילובם של המסגרת בקיר והזכוכית למסגרת.

באחד מהאתרים המופיע באינטרנט המתיימר והמציין כי הינו "אחד מהמובילים בישראל" את אי הבנתו בתחום ובנושא "זכוכית עבה מסוגלת לבודד הרבה יותר מזכוכית "מונוליתית" תודות ל- "לכידת רעש באמצעות שכבת הביניים", כן מוסיף "שזכוכית "רבודה" יכולה ליצור "בידוד רעשים" טוב מאחר והדבר תלוי גם בסוג השכבה הדביקה"..., אכן אתר מתיימר ומשתמש בטרמינולוגיה לכאורה מקצועית, למעשה מוליך שולל את הקוראים כאילו שיש משמעות לשכבה הדביקה...או לנאמר באתר מטעה וטועה זה.

עובי הזכוכית נקבע ע"י היועץ האקוסטי בהתאם לסוג הרעש ממנה "סובל" המתלונן, או יעודה מפני תדר הרעש הקיים - למשל רעש מכלי רכב המאופיין בתדר של 500 הרץ, דהיינו בעל האתר המתיימר להיות אתר מקצועי בתחום, לא מודע כי זכוכית בעובי 24 מ"מ למשל אינה יעילה לתדר 500 הרץ, שהינה זכוכית עבה במיוחד, בהשואה לזכוכית דקה יותר - 12 מ"מ למשל, אם כי תלוי במפלס הרעש אותו מעוניינים להפחית, כך למשל זכוכית בעובי 12 מ"מ מפחיתה את התדר 500 הרץ ב- 30 דצ' ולעומתה זכוכית בעובי 4 מ"מ תפחית את התדר ב: 23 דצ'.  
עוד מצויין באתר לעיל כי "יצרניות חלונות האקוסטיים יעניקו לכם מידע מקיף אודות החלונות, סוגי הבידוד הקיימים..." ועוד (עם הרבה שגיאות כתיב וניסוח ירוד והמשתמש לעיתים בטרמינולוגיה כאילו בעלת ידע מקצועי בתחום) ומסיים שאנשי המקצוע הללו - (יצרניות החלונות) יתאימו לכם את החלונות המתאימים ביותר..., במיוחד כאשר אין להם את המידע הרלוונטי של סוג ותדרויות הרעש שהלקוח מבקש, או אין להם הידע המקצועי בתחום האקוסטי... 

בידוד אקוסטי בין דירתי:
באחד הפורומים שצויינו לעיל מופיעה בעיה של רעש בין דירתי, דהיינו רעש הנגרם מרעש ילדים הנשמע בדירת השכנים, מוסיפה השואלת כי קיים קיר של בלוק 20.0 ס"מ + בלוק 7.0 ס"מ המפריד בינהם, אך עדיין הבעיה קיימת.

כל המשיבים שעד כה בפורומים שונים כולל הפורום הזה, מציעים פתרונות שונים של הוספת חומרים שונים, כמובן שאינם מבחינים ומבדילים בין חומרי בידוד לרעש, לבין חומרי בליעה לרעש, אך להציע עצות לא רלוונטיות הם מציעים. יש לציין כי השואלת ציינה כי הבניה כוללת בלוק 20.0 + בלוק 7.0 שהינו קיר לכאורה תקין ויעמוד בת"י רלוונטי, דהיינו רמת הבידוד שלו (אם בוצע כהלכה) תעמוד מעל 50.0 דצ' ל- "קול נישא באויר".

השואלת לצערי לא מפרטת את סוג הרעש, כגון: פרט לצעקות ילדים האם קיימים רעשי כדור, גרירה וכיו"ב, מאחר ואלה מאופיינים בתדירויות נמוכות אשר לא ניתן להתגונן בפניהם, יתר על כן, ילד הצורח ברמה של 95-100 דצ', ורמת בידוד של קיר למשל 52 דצ', גם אז הקול יעבור את רמת בידוד הקיר, מאחר ואוזן האדם שומעת גם בעוצמה של 20 דצ' ומטה, אך מאחר והשואלת לא מפרטת יותר ולא מבינה את הנושא, הדבר מחייב לתחקר אותה, ולעיתים הדבר מחייב בדיקת תכנית על מנת לבדוק הצעה של פתרון כלשהו, אך את זה, לא ניתן מצד להציע באינטרנט ומצד שני אף אחד מהמשיבים לא מציע זאת. 
 
רעש מהקומה ו/או מהדירה שמעליכם:
במקרים רבים פונים אלי בבעיות של רעש מהשכנים הגרים מעל דירתם, בפניה הם מציינים כי נאמר להם וכן לאחר שקראו באתרים שונים ובפורמים שונים כי הפתרון הינו עיבוי התקרה עם צמר סלים + לוחות גבס, דהיינו הם מגיעים עם "פתרון אקוסטי" מוטעה ושגוי., מאחר והתלונות מתייחסות לרעשי גרירה של כסאות, שולחנות, משחקי כדור, ריצה של ילדים וכיו"ב. מטרדי רעש אלה מאופיינים בתדיות נמוכות, דהיינו מתחת ל- 100 הרץ, תדירויות אשר לא ניתן למנוע אותן במצב המוצע כפי שצויין לעיל, מאחר וכל הפתרונות של עיבוי התקרה לא יועילו למנוע מעבר קול זה הן דרך התקרה, הן דרך הקירות וכן דרך קונסטרוקציית הבניין.

הפתרון היעיל הינו בניית "רצפה צפה" , בדירת השכנים שמעליכם, רצפה זו למעשה כלל אינה במגע לא עם הקירות, לא עם התקרה שלכם וכמובן שלא עם קונסטרוקציית הבניין, אך גם "תקרה צפה" אינה מסוגלת למנוע את כל הרעשים הללו, אך הינה מעמעמת משמעותית מפלסי רעש מסוג זה.

לצערי לא אחת אני מציע פתרון אקוסטי אחר בדירת השכנים, פתרון זול יותר אך הינו תלוי בהסכמת השכנים, אך עקב אופי המטרד, המתלוננים כבר מסוכסכים עם הדיירים שמעליהם, כך שלא ניתן לבצע פתרונות אלה.

רעש מ- בית כנסת לסביבתו:
באחת הפניות נשאלתי אם אם קלקר מבודד אקוסטי, מאחר ובית הכנסת נערך להשמעת מוסיקה עקב קיום ארועים בו ואינו מעוניין לגרום רעש לשכנים, לאחר שהסברתי כי קלקר אינו החומר המתאים, אזי נשאלתי מהו החומר המתאים.
לכאורה שאלה לגיטימית אך לא עניינית וולא מקצועית, מאחר והשאלה זהה  ל - "מהו מחיר מכונית?", זאת מאחר ולא ידוע מהו מפלס הרעש בתוך חלל הבית, לא ידוע מהי רמת הבידוד של הפתחים הקיימים הפונים לעבר הבית הסמוך, מהו המרחק אל הבית הסמוך, באילו שעות בלילה מתעתד להפעיל את המוסיקה ועוד, אך מענה על שאלתו הוא רוצה לקבל, האם נשמע סביר?, או מקצועי שיקבל מענה?, בודאי שלא, אך לא אחת רבים הפונים מעוניינים לקבל מענה גם אם אינו מקצועי, לפיכך הם מחפשים תשובות לשאלותיהם "ברחבי האינטרנט" ושם תמיד ימצאו מישהו שאינו מבין את התחום האקוסטי ישיב לו, אך המענה שיקבל לא יפתור את הבעיה, אלא, יגרום למפח נפש ולהוצאות מיותרות לשואל.

רעש ממטבח של השכנים:

בינואר 2014 נידונה בביהמ"ש תביעה בה בוצע שינוי בחלל דירה שביצע הקבלן, הקבלן שינה את יעוד חדר השינה למטבח, כך שהמטבח גובל בחדר שינה של הדיירים השכנים. כתוצאה מכך נגרם רעש בחדר השינה של השכנים, דהיינו כל פעילות שבוצעה במטבח החל משטיפת כלים, שימוש בבלנדר, פתיחה וסגירה של דלתות המטבח , הנחת כלים על המשטח וכיו"ב, מהווים מטרד רעש ו- נשמעים בחדר השינה של השכנים.

כתוצאה ממטרד רעש זה, תבעו השכנים את הקבלן ואת בעלי הדירה על מטרדי הרעש הנגרמים להם בחדר השינה, ביהמ"ש החליט למנות מומחה אקוסטי לנעניין, כך בעת הבדיקות שערכתי בשתי הדירות, מתברר כי מפלסי הרעש מהמטבח אינם חורגים מהתקנות למניעת מפגעים (רעש בלתי סביר), התש"ן - 1990, מאידך מפלסי הרעש הינם "רעש חזק" עפ"י חוק כנוביץ' משנת 1961, שהינו החוק למניעת מפגעים, דהיינו קיים מטרד רעש בחדר השינה של השכנים כתוצאה מהשינוי שביצע הקבלן.

בא כוחם של הנתבעים חקרו אותי בביהמ"ש, ובסיכומים נהגו כפי שרוב עו"ד נוהגים בעת שאינם יכולים להתמודד מול עניינית, עו"ד הללו מנסים לערער את אמינותו ומקצועיותו של המומחה. עלי לציין כי במקרה מוניתי ע"י ביהמ"ש, כך ש- חוות דעתי הינה אובייקטיבית מאחר ו- אינני מכיר את הצדדים, ובהתאם לממצאים שערכתי בדירות לעיל הוכנה חוו"ד, ביהמ"ש אף ציין בפסק הדין, כי הינו הקובע בסופו של דבר אם לקבל את חוו"ד המומחה, ובהתאם להחלטת ביהמ"ש - (סגן הנשיא ביהמ"ש השלום בחיפה) התקבלו ממצאי חוות דעתי, למרות נסיונות בא כוח הנתבעים לערער את אמינותי המקצועית.

עלי לציין כי תקני הבניה הקיימים אינם סוף פסוק לכך שהדירה עומדת בקריטריונים של שאר החוקים והתקנות הקיימים, מאחר ולהערכתי, גם עמידה בת"י הבניה הרלוונטי תוך הצמדת מטבח לחדר שינה של השכנים מהווה מטרד על כל המשתמע מכך. 

לעיתים אני מקבל תכניות על מנת להכין חוו"ד אקוסטית, ובמקרים מסויימים יש המתכננים חדרי שינה הגובלים במטבחים של השכנים, מצב בלתי סביר לחלוטין ומהווה תכנון לקוי על כל המשתמע מכך גם אם יעמדו בתקני הבניה הרלוונטיים.

רעש מעליות:
לאחרונה פנו אלי בנוגע לרעש שמקורו בפעולת המעלית, אכן היה ניתן לאבחן רעש בתדירות מסויימת בחדר השינה, רעש מטריד את הדיירים המתלוננים, לאחר שביקשתי לבדוק את חדר המכונות של המעלית, נוכחתי לראות כי על קירות חלל המדרגות מודבקים ספוגים שונים, וכך אף בחלק מקירות חדר המכונות. שאלתי לפשר העניין, והבעלים ציין כי חיפש באינטרנט פתרון לרעש שמקורו במעלית, ולאחר שראה כי יקבל יעוץ אקוסטי חינם וללא התחייבות כלשהי "קפץ על המציאה", ה- יועץ האקוסטי מכר לו את הספוגים, וציין כי ספוגים אלה שידביק על הקירות יפתרו לו את בעיית הרעש מהמעלית, יתר על כן ציין הבעלים, כי שילם לא מעט עבור ספוגים אלה ואף הדביק ספוג למראשותיו - צמוד למיטה.

בפועל הבעלים רכש בכסף לא מבוטל מוצר אשר כלל לא סייע לו בפתרון הבעיה, אך הלין בפני כי אותו יועץ אקוסטי, הוליך אותו שולל, מאחר והבעיה כלל לא נפתרה וממשיכה להטרידו, ועדיין הרעש מהמעלית נמשך. אכן כאשר הגעתי לביתו הרעש נשמע בחדר השינה ומהווה מטרד, לאחר בדיקה שערכתי כולל מדידת רעש, אותרה ונפתרה הבעיה לשביעות רצונו של הלקוח.

עקרונית אין "יעוץ אקוסטי חינם", ומי שחושב שקיים יעוץ חינם קיבל את התוצאה כפי שצויינה לעיל - הוצאה כספית מיותרת וללא הועיל + עוגמת נפש. 

 

 

  מיר"ב - יעוץ ותכנון : אקוסטי וסביבתי - טל. 03-6471674              Email: avimill@gmail.com